Spremni govor

Mineva že več kot desetletje, odkar sem pričela svoje delo v vrtcu.  Delovna pot me je popeljala skozi različne načine pedagoškega dela, različne sisteme in različne uvide, ki sem jih doživela na svoji življenjski in delovni poti.

Moram priznati, da je pot bila in še vedno je, zelo barvita.

Če človek hodi skozi življenje s široko odprtimi očmi in z lastnim interesom, vidi ogromno. Jaz gledam na življenje kot na veliko učilnico.

Lahko vidiš prepreke in lahko vidiš rešitve, lahko vidiš omejitve in hkrati lahko vidiš možnosti. Lahko gremo skozi življenje s strahom in jezo, lahko pa z veseljem in milino.

To slednje se je pri nas v družbi pričelo izgubljati. Življenje je postalo za večino brez smisla, veselja, miline, sočutja, z iskanjem instant sreče in tega na nezavedni ravni učimo tudi svoje otroke.

Takšna sem bila tudi sama.

Bila sem nesrečna, žalostna, jezna nase in cel svet, obupana … Nekega dne sem si priznala, da si takšna nisem všeč.

Pričela se je moja dolga pot iskanja nazaj k sebi.

Nazaj k zadovoljstvu, milini, spoštovanju sebe in drugih. Nazaj k ljubezni do življenja.

Spremenila sem se kot človek. Našla sem svoje življenjsko poslanstvo (delo z otroki in družinami) in se temu popolnoma predala. Brez strahu.

Moje vodilo je, kadar delaš s strastjo, odgovornostjo in ljubeznijo ter predanostjo, ti ne more spodleteti, saj te vodijo iskreni nameni.

Želim si, da bi s svojim delom pripomogla vrniti ljudem ljubezen do sebe, narave in življenja nasploh.

Vem, da se moje delo še zdaleč ni končalo, v resnici sem komaj začela.

Nam vsem želim, da bi imeli veliko razumevanja in potrpljenja do sebe in življenja, saj nam je bilo vdahnjeno z ljubeznijo.

 

Andreja Kristan, pedagoška vodja in snovalka pedagoškega procesa v vrtcu Mali grof.

 

»Dejanski prispevek, ki ga lahko

damo svetu, je naš namen in način,

ter kako ta namen uveljavljamo pri tem,

kar počnemo v življenju.«

R. Swami 

Za delovanje spletnega mesta moramo na vaš računalnik shraniti majhne neškodljive datoteke - piškotke. Po zakonodaji EU moramo pridobiti vašo privolitev. Se strinjate?